Fiets en kleding

undefined

Fiets
Zorg bij aankoop van een BMX dat je zeker een echte BMX race fiets aanschaft. Deze zijn aanzienlijk lichter dan de straat bmx, die makkelijk tot 2 keer zwaarder is. Welke maat je nodig hebt kun je lezen in onderstaande tabel.  

LICHAAMSLENGTE       MAAT FRAME          CRANK (TRAPAS)  
>  105 cm                        micro mini                  135 - 145 mm
105 - 120 cm                   mini                            145 - 155 mm
120 - 135 cm                   junior                          150 - 160 mm
135 - 145 cm                   expert                         160 - 165mm
145 - 155 cm                   expert XL                    160 - 170mm
155 - 165 cm                   pro L                           170 - 175 mm   
160 - 170 cm                   pro XL                         175 - 180 mm   
170 cm  >                        pro XXL-XXXL             175 - 180 mm

Jaarlijks een nieuwe fiets aankopen ligt niet in ieders budget, maar er is ook goede 2ehands markt, waar degelijke fietsen te vinden zijn. Als je besluit een tweedehands BMX te kopen, dan zijn de onderdelen vaak wat ouder. Let hier goed op. Als je al snel de draaiende onderdelen (zoals de ketting en tandwiel) moet vervangen, dan kan dat nog veel extra geld gaan kosten. Er zijn ook redelijk wat grote merken die complete beginner-middelklasse fietsen aanbieden (250-750eur).

undefined

Kleding
Voordat je op pad gaat mag je je kleding niet vergeten. De basis; stevige broek en shirt krijg je in bruikleen van de club. Maar een belangrijk onderdeel van je kleding is de bescherming die je draagt. Verplicht is het gebruik van handschoenen en een full face helm. 

Schoenen
Er bestaan aparte wielrenschoenen, met een harde zool en een plaatje dat je vastklikt in een apart pedaal dat erbij hoort. Hierdoor blijf je vastzitten in je pedaal en gaat alle kracht efficiënt naar je pedalen. Als je net begint kun je ook met stevige sportschoenen fietsen. Je zit dan niet vast aan het pedaal, waardoor je daar nog niet over na hoeft te denken. Let op: tot je 13e mag je in verband met veiligheid nog geen klikpedalen gebruiken.

Helm
Bij het BMX’en draag je ter bescherming een full-facehelm. Deze helm beschermt niet alleen je schedel, maar ook de rest van je gezicht. Als je een helm koopt, dan is het verstandig een nieuwe helm te kopen. Dan weet je namelijk zeker dat de helm nog niet beschadigd is en hij je hoofd goed beschermt. Een helm hoeft niet duur te zijn, maar let er wel op dat deze goed past en niet te klein, maar ook zeker niet te groot is.

Overig
Voor de extra veiligheid kan je ook een bodyprotector dragen. Dat is een mouwloos vest dat je wervelkolom en organen beschermt bij een val. Veel wedstrijdrijders dragen onder hun broek nog soepele kniebeschermers, deze houden je knieen heel bij een val. Ook kun je nog een leatch-brace dragen, die je nek beschermt.

Tips & Tricks

Hieronder staan kort nog een aantal belangrijke dingen beschreven om het BMXen leuk te houden:

Materiaal
Onderhoud je materiaal goed en zorg ervoor dat je tijdens je wedstrijd/training altijd wat reservemateriaal mee hebt, zodat je je fiets indien nodig weer kunt oplappen. Denk hierbij aan een binnenbandje, pompje, bandenlichters en tooltje met gereedschappen. Door je materiaal goed te onderhouden gaat het langer mee.

Kleding
Door op de juiste manier gekleed te gaan, bespaar je jezelf veel ellende. Dit houdt in dat je niet te warm, maar ook zeker niet te koud bent aangekleed. Dit kan je voorkomen door het dragen van laagjes en goed aansluitende kleding. Let daarom goed op wat voor weer het wordt en stem daar je kleding op af. Denk goed vooruit over wat je kunt verwachten.

Trainen
Luister goed naar je lichaam als je gaat trainen! Heb je een dag geen zin om te trainen, durf dan ook rust te nemen. Fietsen doe je voor je plezier en als je geen zin hebt, gaat goed trainen ook niet lukken.

Drinken
Genoeg drinken is essentieel, zelfs in de winter of als je (voor je gevoel) geen dorst hebt. Door het zweten verlies je vocht en dat moet aangevuld worden. Blijf je langer dan een half uur bezig? Neem dan iets te drinken en eten mee, denk hierbij aan een dorstlesser en/of een reep.

Accepteer je cookies?

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Ik ga akkoord
close2